Cestičky

Banner

Přihlášení

Podporují nás

Aktivity Hnutí Brontosaurus Podluží, základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani a základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Ayhuazca jsou celoročně podporovány Jihomoravským krajem. Děkujeme za podporu.

Dekorace - lístky

BRĎO tipy na vánoční dárky II. – spacák a karimatka

Váháš nad tím, co napsat letos Ježíškovi do dopisu? Možná by se ti mohlo hodit nějaké vybavení na výpravy a oddílové schůzky. Tak tady máš inspiraci.

spacak

Ať už jsi na výpravě nebo na táboře, dobré spaní je důležité vždycky. Aby ses neklepal zimou, k tomu ti slouží karimatka a spacák. Karimatka tě izoluje od studené země, spacák je zase tvořený hlavně vzduchem, který tě izoluje od okolí a pomáhá udržet tělesnou teplotu.

Karimatky

Alumatky jsou tenké kousky pěnovky s jednou vrstvou potaženou hliníkovou fólií. Hodí se spíš jako doplněk obyčejné karimatky. Hliníková vrstva má za úkol odrážet teplo zpět ke zdroji – tj. k tvému tělu.

Pěnové karimatky jsou nejlevnější, ale na většinu výprav naprosto postačují variantou. Vydrží i docela drsné zacházení a na jejich funkci nemá vliv, že se z nich občas kousek utrhne při nešetrné manipulaci, nebo když je propálí jiskra od ohně. Jejich nevýhodou je větší objem. Protože se ale většinou připínají popruhy na boku batohu, tak to moc nevadí. Určitě stojí za to zvážit koupi těch, co jsou z materiálu EVA. Jsou odolnější, nenasají vodu  a v podstatě se vyrovnají karimatkám nafukovacím.

Samonafukovací karimatky jsou vlastně takové tenčí nafukovací matrace. Prodávají se v různých tloušťkách podle toho, kolik člověk váží. Jsou sice dražší, ale většinou i skladnější, i když jejich balení už zase vyžaduje i nějaký ten um navíc. Nevýhodou je, že karimatka může prasknout a zalepit ji nemusí být úplně jednoduché. Skladovat by se měly s povoleným ventilem a rozložené, ať vydrží co nejdéle.

Existují i další typy karimatek, ale většinou se jedná o speciální vybavení hodící se například na zdolávání hor či zimní táboření, čemuž také odpovídá jejich cena.

Spacáky

Spacáky se dělí dle různých ukazatelů. Jedním z nich je materiál náplně. Klasické péřové spacáky se hodí na extrémní výpravy do polárních oblastí nebo do vysokých hor. Problém je hlavně v tom, že jsou objemné, těžké a ve většině případů pro účely našich výprav také až příliš teplé. Doporučujeme ti proto raději zvolit spacák s náplní z dutého vlákna.

Dále se zamysli, kde všude budeš ve spacáku spát. Na výpravách někde v tělocvičně či ve školní třídě, na táboře sice ve stanu nebo na puťáku pod celtou, ale zase to bude v létě. Určitě ti teda nehrozí třeba spánek v mrazu. Proto spacák, který si vybereš, by měl mít správné rozpětí teplot. Většina spacáků má tři stupnice teplot. Horní extrém, kdy už by ti v něm mohlo být příliš vedro, komfort, kdy je spaní v něm nejpříjemnější a spodní extrém, když už by ti mohlo hrozit zase prochladnutí. Je zbytečné mít spacák, kde se bude spodní extrém pohybovat níž, než je nějakých -5 °C, bohatě postačí hodnota kolem 0 °C. Komfort by se pak měl pohybovat někde v rozpětí okolo 5 – 10 °C.

Pamatuj, že u spaní ve spacáku je důležité také to, aby v něm člověk spal v suchém nepropoceném oblečení. V případě, že je ti zima, můžeš se ještě vevnitř obalit dekou a dodatečně se tak zaizolovat. Čím je spacák teplejší, tím je také zpravidla objemnější a tím těžší je i jeho sbalení. Doma pak skladuj spacák rozložený, aby se jeho náplň neničila. Existují i spacáky se zipem pro praváky a leváky, takže se můžeš přeptat i na tuto věc.

© 2010 ZČ HB BRĎO Ayhuazca, RC Podluží, ZČ HB BRĎO Vlkani a ZČ HB Uroboros a autoři jednotlivých článků.