Cestičky

Banner

Přihlášení

Podporují nás

Aktivity Hnutí Brontosaurus Podluží, základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani a základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Ayhuazca jsou celoročně podporovány Jihomoravským krajem. Děkujeme za podporu.

Dekorace - lístky

BRĎO tipy na vánoční dárky III. – ostatní vybavení

Váháš nad tím, co napsat letos Ježíškovi do dopisu? Možná by se ti mohlo hodit nějaké vybavení na výpravy a oddílové schůzky. Tak tady máš inspiraci.

Compass_FRG

Pokud chceš vyrazit do přírody, může se ti hodit i všelijaké další vybavení, které ti tvůj pobyt usnadní.

Vaření v přírodě

Když si člověk vyrazí někam na čundr, hodí se mít večer něco teplého do žaludku. Proto by měly do výbavy každého vandrovníka patřit věci jako liháč (kamínka na tuhý líh) nebo dřívkáč (to stejné, ale na drobné kousky dřeva) a nějaká nádoba, zpravidla ešus nebo plechový hrnek. Hodí se mít také nějakou skladnou lžičku a vidličku – v poslední době jsou v módě různé lehké plastové varianty, které mají tu výhodu, že si o ně člověk nepopálí rty.

Nože

Nůž je prostě nepostradatelná věc. Ale do ruky patří jen tomu, kdo s ním umí zacházet. Pokud si myslíš, že jsi dost zodpovědný a víš, jak s nožem pracovat, tak si jej určitě pořiď. Může ti totiž poskytnout cenné služby, ať už si budeš potřebovat přiostřit kolík ke stanu nebo vyřezat loďku z kůry. Ideální je zavírací nůž s délkou čepele okolo 12 centimetrů. Hodí se mít na noži i další želízka – otvírák na konzervu, pilku nebo bodec. Ale méně je někdy více a mít na noži vybavení celé truhlářské dílny způsobí, že nůž bude zbytečně těžký a navíc náchylnější k poruše. Určitě si pořiď nůž s pojistkou, jinak hrozí, že se ti nůž zavře v ruce a pořežeš se. Nůž je potřeba pravidelně přebrušovat, protože ostrý nůž je bezpečnější, než tupý.

Celty apod.

Pryč je doba, kdy se dala koupit za kilo celta z vyřazeného armádního skladu v army shopu na Národní v Hodoníně. Dneska buď člověk zamíří do obchodu pro airsofťáky připraví si do ruky pětikilo, anebo se spokojí s plastovou plachtou na zakrývání materiálu. Obě varianty ochrání před deštěm asi stejně dobře. Látková celta je ale trvanlivější a dá se použít i jako ochrana proti jiskrám od ohně např. v tee-pee. Nevýhodou je, že je těžší na nošení, zvlášť pokud nasaje vodu. Pořídit se dají i různé přístřešky z umělých tkanin (tzv. TARP), ale ty jsou dražší.

Oblečení

Sice to nepatří mezi úplně nejoblíbenější dárky, jenže se prostě hodí i kromě pocitu obdarování taky hřeje samo o sobě. Takže různé kusy termoprádla, vychytané bundy a vesty s tajnými kapsami, neušpinitelné kalhoty, teplé ponožky, nepromokavé boty, klobouky proti dešti i slunci, šátky na hlavu a kolem krku… Je toho nepřeberně, stačí se podívat na internetu a vybírat.

Další vychytávky

Hamaka je závěsná síť, která slouží jak na spaní tak na lenošení ve stínu stromů, když je jinde obrovské vedro. Není moc drahá a jako doplněk na tábor se hodí. Je třeba myslet i na lano, kterým se připevní ke stromu. Na samotné spaní se hodí spíš, když opravdu není kolem ani kousek suché země. Ne každému vyhovuje mít ve spánku prohnutá záda a také to, že odspodu táhne (je třeba se něčím zaizolovat kromě spacáku).

Paracord neboli parašňůra je náramek spletený z pevné šňůry. Po jeho rozmotání získá člověk pevné lanko k uvázání čehokoli k čemukoli. Hodí se jako prostředek pro chvíle nouze.

Křesadlo je skvělé v tom, že člověk přestává být závislý na tom, jestli mu náhodou nezmokly sirky nebo nedošla náplň v zapalovači. Jen je potřeba si vytvořit do zásoby krabičku s troudem.

Nepostradatelným pomocníkem je dnes čelovka. Dají se pořídit různé modely. Každopádně vše je lepší než nosit baterku v ruce a čekat, kdy spadne a rozbije se.

Užitečná je také busola (tj. kompas opatřený minimálně okružím pro zaměřování azimutů, ale také stupnicí, lupou apod.). I dnes v době GPS přístrojů se člověku může stát, že se bude potřebovat podle mapy zorientovat, aby věděl, kde je.

Doufáme, že náš průvdoce ti pomohl ujasnit si, co si přát letos pod stromeček. Tak ať Ježíšek tvým přáním vyhoví!

© 2010 ZČ HB BRĎO Ayhuazca, RC Podluží, ZČ HB BRĎO Vlkani a ZČ HB Uroboros a autoři jednotlivých článků.