Cestičky

Banner

Přihlášení

Podporují nás

Aktivity Hnutí Brontosaurus Podluží, základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani a základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Ayhuazca jsou celoročně podporovány Jihomoravským krajem. Děkujeme za podporu.

Dekorace - lístky

BRĎO tipy na vánoční dárky I. - batoh

Váháš nad tím, co napsat letos Ježíškovi do dopisu? Možná by se ti mohlo hodit nějaké vybavení na výpravy a oddílové schůzky. Tak tady máš inspiraci.

backpack-145841_640

Každý, kdo někdy někam po svých vrazil na víc, než dva kilometry od domu ví, že dobrý batoh, to je základ. Je potřeba, aby se ti do něj vešlo všechno, co potřebuješ a zároveň, aby se dobře nosil. Takže jak vybírat, aby se člověk nespálil?

Objem batohu

Na vícedenní výpravy doporučujeme hodnotu mezi 50 až 60 l. Do takového batohu by mělo vejít vše, co potřebuješ k životu. V opačném případě to znamená, že ti něco přebývá :-) Batoh by měl mít na bocích stahovací pásky, kterými jde jeho objem upravit tak, aby ti poloprázdný batoh neplandal.

Konstrukce batohu

Záda batohu by měla být tuhá a plášť batohu by měl být z pevné tkaniny. Určitě se zeptej, zda má batoh nepromokavou úpravu. Dívej se dobře taky na švy na namáhaných místech – napojení ramenních popruhů, bederního pásu, případně různé zipy. Pokud jde o různé kapsy, doporučujeme určitě horní kapsu na „víku“ batohu, Naopak spousta bočních kapsiček je spíš k ničemu, protože pokud je batoh plný, většinou se do nich už nic nacpat nedá. Věci pak navíc různě trčí ven, vypadávají a zavazejí při nástupu do vlaku či autobusu. Proto je také dobré volit batoh spíš užší a vyšší než široký.

Ramenní popruhy by měly být široké a měkké, aby tě netlačily do ramen. Vyber si batoh s popruhy s co největší možností úpravy jejich délky, aby „rostly“ zároveň s tebou.

Naprosto nezbytný je bederní pás. Zvláštní popruh naspodu batohu, který si zapneš kolem boků, ti dokáže rozložit až 30 % zátěže batohu mimo ramena. Kdo ho nemá, toho budou bolet už po pár krocích od domu. Bederní pás by měl být široký, měkký a mít opět velké rozpětí nastavení, aby ti dobře seděl v létě i zimě, kdy máš na sobě zimní bundu a svetr. Důležité je také, aby spona „bederáku“ byla dostatečně silná a nedocházelo k jejímu rozepínání.

Další vychytávky

Některé batohy jsou rozdělené na víc komor. Ta se hodí například k tomu, že do jedné z nich si může člověk dát věci, co nejčastěji potřebuje (pláštěnku, svetr, náhradní ponožky) a nemusí pak kvůli nim otevírat celý batoh.

Většina batohů se otevírá shora. To je však nepříjemné, protože když člověk něco hledá, musí většinou vše z batohu vytáhnout (podle zákonů schválnosti se hledaná věc nachází až na dně). Kufrové otevírání má tu výhodu, že batoh jde otevřít z přední strany a člověk v něm má stejně dobrý přehled jako v obyčejném kufru a tašce. Nevýhodou je, že zip je dost namáhaný a pokud se batoh příliš často nosí přeplněný, může se rozjet. Tomu se dá zabránit řádným sbalením batohu.

K batohům se dodává i všelijaké příslušenství. Asi nejužitečnější je pláštěnka na batoh v podobě elastické pogumované textilie. Natáhneš ji přes batoh a můžeš si být jistý, že tvoje věci zůstanou v suchu, i když bude docela silně pršet. Při cestě s těžkým batohem se člověk rád občerství. Jenže sundávat batoh ze zad, aby se člověk mohl napít je otravné, zvlášť když má člověk zpocená záda a fouká studený vítr.

Tzv. camel bag je vak na vodu, který si strčíš do batohu a pomocí hadičky, která z něj vede, můžeš v klidu ucucávat vodu a šlapat při tom dál. Ale bacha, protože nevidíš, kolik vody ti zbývá, může se ti snadno stát, že ji vypiješ dřív, než se naděješ. A pokud si dáš do batohu volně ložené ostré předměty, hrozí, že se ti vak protrhne a všechno v batohu bude mokré.

Jak vybírat

Jako u spousty jiného zboží se jde orientovat podle toho, že cena odpovídá zhruba kvalitě. Nicméně vždycky se orientujte podle dojmu, který na tebe batoh udělá (trčící nitě a volné švy nebrat). Určitě je dobré se zajímat také o to, jaká je poskytovaná záruka a zda jsou vám v místě, kde batoh kupujete, schopní zprostředkovat případnou opravu poškození. Jinak jsou ale batohy schopní spravit v jakémkoli brašnářství (jedno je i v Hodoníně).

Úplně nejlepší je v obchodě vyzkoušet různé typy batohů a vybírat i podle toho, jak se ti nosí. Pamatuj, že kvalitní batoh s tebou vydrží klidně deset i patnáct let. Takže investovat nějakou tu kačku navíc se vyplatí. Ze značek můžeme doporučit Doiter, Pinguin nebo Gemmu.

© 2010 ZČ HB BRĎO Ayhuazca, RC Podluží, ZČ HB BRĎO Vlkani a ZČ HB Uroboros a autoři jednotlivých článků.