Cestičky

Banner

Přihlášení

Podporují nás

Aktivity Hnutí Brontosaurus Podluží, základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani a základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Ayhuazca jsou celoročně podporovány Jihomoravským krajem. Děkujeme za podporu.

Dekorace - lístky

Banner_2015_DZ

Den Země byl letos třídenní. Celkem se ho zúčastnilo více než 100 lidí. Přečtěte si, co se stalo a o čem to celé bylo.

 

Pátek

V pátek kvečeru jsme přivítali Divadlo Líšeň s jejich hrou Andělé z lesa. Byl to pohádkový příběh o němé holčice, která svou píšťalkou proměnila lesní ptáky v anděly, a ti jí darovali hlas výměnou za to, že už je nikdy dál nemohla spatřit. Po představení proběhl ještě krátký komorní koncert autentických romských písní. Vše v našem kině.

 

DZ2015_5

 

Sobota

Ráno jsme se potkali u klubovny a celé dopoledne jsme věnovali práci pro přírodu. Někteří dosazovali stromky a keře na školní zahradě a stavěli hmyzí hotely, další čistili bazén a park a poslední, mezi nimi i dvě dobrovolnice z Arménie a Běloruska, šli uklidit černou skládku za Babí horu. Trvalo nám dlouho, než jsme nepořádek vůbec nalezli (to je skvělé!), ale když už jsme ho objevili, byla to nálož. Celkem se uklidilo 14 200 m2.

 

DZ2015_3

 

Po krátkém obědě jsme si chvilku zahráli na vojáky. Děti si zkusily, jaké to muselo být ve výcvikovém táboře – ne každý dokázal splnit obtížné úkoly!Samozřejmostí byl také další ročník Kuličkiády Open. Zápasy mladších i starších probíhaly simultánně na dvou hřištích.

 

dz2015_2

 

Finále bylo dokonce tak vyrovnané, že se muselo opakovat! Některé zápasy byly letos komentovány také dvojjazyčně, o což se postaraly naše zahraniční kamarádky.

 

DZ2015_6

 

Přes celé odpoledne mohly děti s Lidkou Korábovou vytvářet výrobky z odpadů. Ukázalo se, že i odpad může plnit funkci umění.

 

Neděle

Na neděli byla připravena ornitologická exkurze k soutoku Moravy a Dyje s naším velkým odborníkem na dravce, Hynkem Matušíkem. Program probíhal v součinnosti s Hnutím Brontosaurus z Mikulčic a Moravské Nové Vsi. Bohužel byly kapacity velmi omezeny, a tak z Čejkovic vyrazilo všehovšudy šest účastníků.

 

DZ2015_7

 

Bezprostředně po exkurzi jsme slavnostně odhalili novou sochu v Čejkovicích. Je menší, přesto si jí určitě brzo všimnete. Vytvořila ji pro nás Magdalena Konopová; socha znázorňuje prasklý akátový lusk.

 

Den Země se zase vydařil. Musíme za to poděkovat našim organizátorům a také sponzorům, kteří každoročně dokážou ulehčit už tak náročné realizaci. Děkujeme: Obci Čejkovice, Templářským sklepům Čejkovice, Řeznictví Rehák, Papírnictví Chlebíková, Květinářství Kukulová-Těthalová. Děkujeme také Obecnímu úřadu za svoz odpadu.

Den Země jste mohli sledovat i na Facebooku.


A kdo letos zvítězil?

 

Kuličkiáda Open 2015

Mladší

Starší

1. místo

Filip Konečný

Libuše Sýkorová

2. místo

Pavel Kotek

Libor Růžička

3. místo

Eliška Pecůchová

Roman Plundrák


 

Hra „Lehko na cvičišti, těžko na bojišti“

1. místo

Filip Konečný, Jonáš Hřiba, Libor Růžička

2. místo


3. místo

 

Cenu P. I. Hájka obdržel Stanislav Kalužík, a to nejen za své kulturně-antropologické písně.

© 2010 ZČ HB BRĎO Ayhuazca, RC Podluží, ZČ HB BRĎO Vlkani a ZČ HB Uroboros a autoři jednotlivých článků.